oas1s raimonddehullu achterzijde dame in venster
Bouwen / Concepten

Wonen we binnenkort in boomhuizen?

Het is al ecologie wat de klok slaat. Maar wie verder wil gaan dan het bouwen van een duurzaam gebouw, loopt vaak aan tegen traditionele bouwconcepten. En dan komt het erop aan om verder te denken en buiten de lijntjes te durven kleuren. Als het aan de Nederlandse architect Raimond de Hullu ligt, leven we binnen afzienbare tijd in autovrije stedelijke bossen waar duurzame gebouwen ook effectief het het uitzicht hebben van bomen.

OAS1S is het originele concept van deze Nederlandse architect en is door en door groen. Deze gebouwen maken niet alleen gebruik van hernieuwbare energie, er wordt ook water gerecupereerd en er wordt gebouwd volgens de cradle-to-cradle filosofie. Dat betekent dat er niets aan materiaal verloren gaat. Er wordt gebruik gemaakt van hergebruikt hout en organische isolatie.

Alternatief woonconcept

Maar daarnaast wordt het concept van het groene, ecologische gebouw grondig herdacht. De architect beoogt niet alleen een honderd procent groen concept op technisch vlak, maar wilt ook dat het groene visueel domineert. En dat uit zich in een design dat bekleed is met levend groen in een bosrijke omgeving. Huizen vermomd als bomen dus. Of eventueel ook met bloemen en tomaten tegen de façade. Raimond de Hullu droomt ervan om zulke bewoonde minibossen te implementeren in steden. Minibossen met zowel alleenstaande als geclusterde boomhuizen te midden van echte bomen en met parkeergelegenheid aan de rand van de gemeenschap. 

boomhuis oas1s kikkerperspectief

Betaalbaar wonen

Om de woonunits betaalbaar te houden, wil de Hullu een hybride eigendomsformule toepassen. Namelijk die van Community Land Trust. Community Land Trusts zijn door de gemeenschap bestuurde organisaties die, op gemeenschapsgrond, betaalbare woningen creëren voor mensen. De trust blijft eigenaar van de grond, maar de bewoners worden, via erfpacht, eigenaar van de woning. Een systeem tussen huren en kopen in.

Balans tussen architectuur en natuur

Momenteel is de Hullu nog op zoek voor een eerste locatie in stedelijk gebied om zijn nieuwe woonconcept te realiseren. Maar volgens hem kunnen deze boomhuizen ook perfect dienen als recreatiewoning in een minder ontwikkelde regio. Welke optie het ook wordt: de essentie is om een harmonieus huwelijk te voltrekken tussen architectuur en natuur.

huis en boom is boomhuis oas1s