casabrutale opa zwemmen dak concept huis
Bouwen / Concepten

Verstop je huis!

Aan de Belgische kust zie je ze niet, maar elders in de wereld komen ze wel voor: kliffen met uitzicht op zee. Dat uitzicht is adembenemend en bovendien is het gevoel wanneer je aan de rand van een klif staat angstaanjagend en overweldigend tegelijkertijd. Dat inspireerde het Griekse OPA om een woningconcept te bedenken dat letterlijk in een klif geschoven is en een zwembad als dak heeft. Op z’n zachtst gezegd extravagant.

Casa Brutale doopten de ontwerpers hun geesteskind. Niet in het minst omwille van het idee: een woning in een massieve rots bouwen is niet vanzelfsprekend. Maar de architecten legden de lat nog een stuk hoger. De woning is een betonnen doos die in de klif wordt geschoven. Het dak is een zwembad met een glazen bodem. Zo geniet je intern van een overvloed aan daglicht. De zijgevel is ook één grote massieve glazen wand die een ongebreidelde blik op de zee biedt.

3 wanden

In de visie van de architecten is Casa Brutale opgetrokken in drie betonnen schijven waarin alle technieken verwerkt zitten. Dankzij het ondergronds bouwen geniet de woning van een goede thermische isolatie. Het water van het zwembad zorgt voor de nodige natuurlijke afkoeling. De visuele impact van de woning op de omgeving is minimaal, aangezien enkel de gevel aan de kustzijde uit de klif kraagt.