slider
Bouwen / Concepten

’t Groen Kwartier beste vastgoed woonproject van ons land

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2018 zijn vandaag bekroond tijdens de allereerste Real Estate Society (RES) Awards, zeg maar de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars zijn: ’t Groen Kwartier, een nieuwe woonwijk rond het voormalige militair hospitaal in Antwerpen, Herman Teirlinck, het nieuwe gebouw van de Vlaamse administratie in Brussel, en de hypermoderne nieuwe stadsbibliotheek De Krook in Gent. Een zevenkoppige jury van experts en prominenten, onder wie Vlaams minister Joke Schauvliege en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, loofde de laureaten voor hun grote inspanningen op vlak van duurzaamheid, design, milieu en leegstandsbestrijding.

Op de laatste dag van REALTY, hét vastgoedevent van het jaar, zijn vanavond de allereerste RES Awards 2018 uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Tientallen projectontwikkelaars, architecten en steden uit alle hoeken van het land dienden de voorbije maanden hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de begeerde awards in de wacht te slepen.

 “Elk jaar worden in ons land prachtige gebouwen ontworpen én gerealiseerd. Elk project vereist een grote dosis aan creativiteit, doordachtzaamheid, en vooral hard werk. Te vaak wordt daar in ons land al te gemakkelijk overheen gegaan. Daarom hebben we beslist deze prijzen met een positieve impact uit te reiken. Met de RES Awards willen we het volhardend streven naar kwaliteit en verscheidenheid in de Belgische vastgoedsector bekronen en nog meer aanmoedigen”, aldus Frederik Lesire, MRE, voorzitter van RES. 

Grootse nieuwe woonwijk

In de categorie ‘Best Residential Development’ - of ‘Beste Woonproject’ – kwam het ‘t Groen Kwartier, als winnaar uit de bus. Het voormalige Militaire Hospitaal van Antwerpen werd tussen 2007 en 2017 omgevormd tot een nieuwe woonwijk met 400 woningen, midden in stad en met veel groene ruimte. Het is een realisatie van ontwikkelaars Matexi en Vanhaerents, samen met het Gentse architectenbureau Achtergael.

 “Deze combinatie van stadsrenovatie en nieuwbouw ligt volledig in de lijn van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Het gaat om een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen, en voor duurzaamheid. De wagen werd zelfs volledig uit dit stadsproject verbannen! Een perfect voorbeeld van stedelijke uitbreiding.”