slider
Bouwen / Concepten

Project in de kijker: bijzondere inspiratiewoning

Kijkwoningen zijn er in Vlaanderen genoeg. Dus gooide de Gentse bouwonderneming ABS Bouwteam het over een andere boeg met de bouw van een architecturale inspiratiewoning. Die is bewoond, prachtig ingericht en kan op afspraak bezocht worden. Echte inspiratie dus voor mensen met bouwplannen.

De unieke inspiratiewoning werd gebouwd in een klassieke verkaveling met normale voorschriften in het Oost-Vlaamse Oosterzele, op de plek waar sinds 1970 een klassieke villa met zwembad en tennisveld stond. De minimalistische villa is uitzonderlijk qua architectuur en vernieuwend op het vlak van bouwen en wonen. De kijkwoning is opgevat als een ‘tripletvilla’, met twee flexibele lofts op de benedenverdieping en een penthouse over de twee bovenste verdiepingen. De ondergrondse garage zorgt voor de verbinding met de villa annex kantoor ernaast. 

De woning wordt vandaag bewoond door Pascal, Ann en hun kinderen Lynn en Massimo. Zoon en dochter leven beneden in twee identieke lofts, waarvan de indeling met enkele kleine ingrepen aangepast kan worden als dat in de toekomst nodig zou zijn. De ouders wonen in het penthouse.

Zowel Pascal, Ann als Lynn werken bij ABS Bouwteam en realiseerden met dit project niet zomaar een eengezinswoning. Ze bouwden een next generation kangoeroewoning. Bovendien is de woning via de ondergrondse parking verbonden met de ruime eengezinswoning en het kantoor van de buren. Dat zijn Els, de zus van Ann, haar man en drie kinderen. Ook in die woning is er ruimte voorzien om in een tweede fase een zorg-, kangoeroe- of meegroeiloft te creëren. De ondergrondse link tussen de twee woningen betekent dat beide gezinnen op gemeenschappelijke grond naar de garage rijden en dan opsplitsen, elk naar hun eigen huis. Lynn en Massimo delen de tuin en het onderhoud en Pascal en Ann genieten ervan om, nu hun kinderen volwassen zijn, opnieuw kinderloos te wonen zonder dat ze hen ook echt hoeven te missen. Kortom: collectief bouwen, en meer specifiek tripletwonen, is besparen op onnodige kosten en schaarse ruimte en denken aan de toekomst met flexibele woonindelingen, duurzame technologieën en familie in de buurt. 

Nieuwe woonvorm 'triplets'

Voor het ontwerp van de inspiratiewoning werkte ABS Bouwteam samen met de internationaal gerenommeerde architecten Govaert & Vanhoutte.Naar het voorbeeld van hun eerdere samenwerking voor het ABS-project Light Falls in Melle, werd voor de nieuwe woonvorm ‘triplets’ gekozen. Een triplet ziet eruit als één grote minimalistische villa, maar is opgesplitst in drie woonentiteiten, elk met een privétuin of groot zonneterras. Triplets bieden een architecturale meerwaarde ten opzichte van een klassiek appartementsgebouw door een innoverende structuur met een beperkt aantal gekoppelde woonunits. Ze bieden ook een financiële meerwaarde doordat gemeenschappelijke delen en zo ook kosten gedeeld worden. Sowieso zijn er in tripletvorm weinig algemene kosten en dient er geen syndicus te worden aangesteld. De ecologische meerwaarde schuilt dan weer in het feit dat er minder open ruimte wordt ingenomen. Tot slot is de sociale en maatschappelijke meerwaarde vanzelfsprekend. Een triplet brengt immers de troeven van een eengezinswoning, een kangoeroewoning, een schakelwoning, een zorgwoning en een appartementsgebouw samen. Kortom: wonen in een triplet betekent collectief wonen zonder in te boeten aan privacy, comfort en esthetiek.  

Lage-energiebouw 

Ook op het vlak van energie en isolatie trok ABS Bouwteam de kaart van het toekomstgericht bouwen. Driedubbel glas en goed geïsoleerde buitenmuren worden gecombineerd met ventilatiesysteem D en een geothermische warmtepomp met vloerverwarming en passieve koeling. Het ‘Smart Home’ domoticasysteem zorgt voor efficiënt energiebeheer, toegangscontrole, vooraf ingestelde sferen, audio en bediening van screens.