Bouwen / Concepten

Project: glazen schuiframen verdwijnen ondergronds

Architectuurstudio Bergmeisterwolf voltooide een uitbreiding aan dit vakantiehuisje, gelegen aan de oevers van het Italiaanse Gardameer. Het innovatieve aspect? De glazen wanden die in de grond verdwijnen om de woonkamer naar de tuin te openen.

De opdrachtgever voor het project - een econoom uit Wenen - wilde een toevoeging die waarde zou toevoegen aan en de functionaliteit zou verbeteren van een villa die oorspronkelijk in 1680 werd gebouwd.

Bergmeisterwolf, gevestigd in Zuid-Tirol, in het uiterste noorden van Italië, kreeg de taak de oppervlakte van het huis te vergroten en de verbinding tussen de binnenruimten en de grote tuin te optimaliseren. Een nieuw gelijkvloers volume opgebouwd uit zwart geverfd beton voegt een hedendaags contrapunt toe aan het bestaande huis.

Het gestructureerde oppervlak van het beton vormt een aanvulling op de pleistergevels van het hoofdgebouw, terwijl nieuwe ramen, luiken en deurkozijnen in een soortgelijke donkere tint worden afgewerkt om de twee delen van het gebouw verder te laten samenvloeien.

Een externe betonnen trap biedt een route vanuit de tuin naar een terras op het dak van de uitbreiding, die ook vanaf de bovenste verdieping van het huis te bereiken is.

De gehele begane grond is geopend om een ononderbroken leefruimte te creëren, waaronder een keuken met een eilandeenheid en een geïntegreerde eettafel die doorloopt in de tuin.

De dubbele glaspanelen met bronzen frames maken een naadloze verbinding met het buitenleven. De muren glijden neer in ondergrondse sleuven. De tuin gaat het huis in en omgekeerd, het voelt alsof je buiten bent.