knauf groendak wide
Bouwen / Concepten

Maak je dak eens groen

Groendaken vinden almaar meer ingang op grote gebouwen. Niet in het minst omwille van hun voordelen: ze bufferen regenwater, verhogen de thermische en akoestische isolatie, verlengen de levensduur van de dakbedekking, helpen de lucht zuiveren en zijn mooier om op te kijken dan de zwarte dakbedekking. Bovendien zijn ze in sommige steden al verplicht bij nieuwbouwprojecten.

Het nadeel van een groendaksysteem is het extra gewicht. Dat vertaalt zich ook in een hogere bouwkost omdat de gebouwstructuur meer gewicht moet kunnen dragen. Knauf beweert nu een oplossing te hebben voor dit gewichtsprobleem. Want het Urbanscape groendaksysteem weegt amper 60kg/m². Zo kan je op de structuur van het dak besparen.

Verder is het systeem eenvoudig te installeren. Het dak van een doorsneewoning krijgt op enkele uren een mooie groene aanblik. Knauf ontwikkelde het Urbanscape systeem met het oog op direct rendement door de open structuur en de goede waterretentie van het ecologische rotswolsubstraat. Een wereldprimeur in groendaken is de mogelijkheid om het dak continu te monitoren via de Urbanscape Performance Evaluation Tool.

Het extensieve groendak bestaat uit vier lagen:

  • Een 8 cm dikke vegetatielaag
  • Het gepatenteerde rotswolsubstraat dat tot 2 keer meer water absorbeert en 8 keer lichter is dan andere substraten
  • Een drainagesysteem
  • Een wortelwerend doek