Bouwen / Concepten

Huizen komen uit printer gerold

Bij innovatiecentrum Kamp C in Westerlo gaan ze de komende jaren een 3D printer bouwen. Het doel is om het huis van de toekomst te printen. 

Want dat deze techniek onze leefwereld en onze economie ingrijpend zal veranderen, staat buiten kijf, ook in de bouw. In Shangai bijvoorbeeld worden op dit moment al hele villa’s en flatgebouwen geprint. Zo’n vaart loopt het in Europa nog niet, al wordt er ook in de ons omringende landen al flink geïnvesteerd in onderzoek en hier en daar ook al in de praktijk geëxperimenteerd. Op een aantal domeinen is Vlaanderen trouwens goed mee in de techniek van het 3D-printen en behoren we zelfs tot de koplopers, maar qua bouwtoepassingen staan we vandaag nog nergens.

Bij het printen van een huis wordt eerst een computermodel van de muren gemaakt en die worden dan geprint. Dat kan in beton, maar ook in kalk of hennep. Het gaat snel, je hebt minder personeelskosten en ook minder bouwafval.


Toekomstmuziek

De komst van de 3D printer is nog niet meteen voor morgen weggelegd. Het zou nog anderhalf jaar duren voor de printer gerealiseerd werd. Op het eerste geprinte huis is het nog 2 en een half jaar wachten. Van zodra de 3D printer klaar is kan de bouwsector ermee experimenteren.

Beelden: Apis Cor