Bouwen / Concepten

Huis past zich aan je humeur aan

Geen zin om uit bed te komen of in een happy mood? Laat het weten aan je omgeving met je woning. Het ontwerp van het Iraanse architectenbureau Next Office laat toe de kamers van de woning aan te passen naargelang je gemoed.

Het Sharifa-Ha House in Teheran (Iran) wordt zonder twijfel één van de architectuuriconen van deze eeuw. In gesloten toestand lijkt het een doorsnee woning in de rij met enkele opvallende houtvlakken in de voorgevel. Maar wanneer de bewoner het wil kan hij die gevel openen door de achterliggende kamers naar buiten te draaien. Zo ontstaat net een open gevel met uitspringende balkvolumes.

De ontwerpers van Next Office baseerden zich voor hun concept op de oude Iraanse bouwtradities. De huizen werden vroeger met twee woonkamers gebouwd: eentje voor de zomer en eentje voor de winter om zo de zonneschijn te kunnen vermijden of net op te zoeken. In plaats van met twee aparte woonkamer te werken, brachten de architecten het idee hier terug in draaibare kamers.

Om de kamers te laten draaien, baseren de architecten zich op de techniek die in theaters wordt gebruikt om decors te verschuiven.

Dankzij de ronddraaiende kamer kan de woning regelmatig van karakter veranderen: van open over deels gesloten tot volledig gesloten. Zo kan de bewoner het huis volledig afstemmen op zijn gemoed of dat van de goden. Gewoon met een druk op de knop.