Bouwen / Concepten

Houtskeletbouw naar een sterker niveau getild

Het Suteki Wood system heeft de traditionele Japanse constructiemethode van houtsksletbouw naar een hoger niveau gebracht. Dit unieke systeem zorgt voor een versterking van de verbinding van het houtskelet, die tot nu toe altijd werd beschouwd als zwakke punt bij houtskeletbouw.

Kenmerkend voor dit systeem is het gebruik van speciaal ontworpen, sterke verbindingen van koolstofgietstaal om de onderdelen van het houtskelet met elkaar te verbinden, waardoor een sterkere constructie ontstaat. Een ander kenmerk van het systeem is dat er geen bouten worden gebruikt. Deze kunnen niet losraken wanneer het hout krimpt, zodat het skelet stabiel en sterk blijft. 

Gelamineerd hout

Het gelamineerde hout dat wordt gebruikt in het Suteki wood system komt van FSC gecertificeerde wouden. De palen bestaan uit vier lagen en de liggers uit vijf lagen hout. Het hout wordt gedroogd tot het minder dan 15 procent vocht bevat. Dit voorkomt scheuren, vervormingen en inkrimpen.

Japan is een land waar veel ardbevingen en tyfonen voorkomen. Een modelhuis van twee verdiepingen gebouwd met het Suteki Wood system is getest op zijn aardbevingsbestendige kwaliteiten. Hoewel het gebouw heen en weer deinde, is het niet ingestort.

Het innovatieve bouwsysteem won de architectenprijs op de afgelopen editie van de beurs Bouwinnovatie in Hasselt.