gira rookmelder rook wide
Bouwen / Beveiliging

Rookmelder die gezien mag worden

Rookmelders zijn in ons land verplicht in huurwoningen en de brandweer adviseert ze ook te hangen in de eigen woning. Toch zie je de levensreddende apparaten amper in onze woningen. Misschien omdat ze – sorry voor de uitdrukking – spuuglelijk zijn? Daar past het Duitse Gira nu een mouw aan met zijn Dual/VdS.

De Dual/VdS is niet alleen aantrekkelijk in zijn aluminium behuizing, maar kreeg van zijn ontwerper twee detectiemethoden mee. Zo geniet je van een dubbele veiligheid. De Dual/VdS is een gecombineerde rook- en warmtemelder. Hij werkt volgens het principe van optisch strooilicht met processorgestuurde signaalverwerking. Daarnaast gebruikt de rookmelder een thermodifferentiaalsensor die uitsluitend warmte registreert.

Geen vals alarm

Deze sensor biedt het voordeel dat de rookmelder ook in ruimten met rook-, damp- of stofontwikkeling heel bedrijfszeker is. Want het optisch strooklichtsysteem kan heel eenvoudig worden uitgeschakeld. Zo voorkom je een vals alarm.

Overal in huis bruikbaar

De Gira rookmelder Dual/VdS optimaliseert niet alleen de detectie van verschillende soorten brand in de ruimte, de kleine levensredder is ook bruikbaar in ruimten met onvermijdbare storende invloeden, zoals de dampkap of stof. Daarmee is het apparaat niet alleen geschikt voor woon- en slaapkamers en gangen, maar ook voor keuken, badkamer of garage en kelderruimten. Het apparaat is BOSEC-gecertificeerd (Belgian Organisation for Security Certification). 

Levensduur 10 jaar

De Dual VdS werkt op batterijen en is voorzien van een batterijwisselaanduiding. Wanneer geen batterij is geplaatst, kan de rookmelder niet eens op zijn voet worden vastgezet. De batterijlevensduur bij standalone gebruik met een lithiumbatterij bedraagt ongeveer 10 jaar. De beveiliging tegen ompoling voorkomt beschadiging van het apparaat door verkeerd geplaatste batterijen. 

De Dual/VdS beschikt verder over een automatische zelftest die alle apparaatfuncties regelmatig controleert, inclusief de batterijlevensduur. Door de processorgestuurde vervuilingsbewaking is het apparaat uiterst betrouwbaar.

Diepe slaap

Via een voet met netvoeding kan de Gira rookmelder ook via een stopcontact gevoed worden. De functies van het apparaat kunnen optioneel worden uitgebreid met een draadloze of relaismodule. Er kunnen maximaal 40 rookmelders onderling worden gekoppeld. In een noodgeval slaat één Dual/VdS rookmelder alarm en activeert het alle aangesloten rookmelders die vervolgens ook alarm slaan. Een luid, pulserend waarschuwingssignaal van ca. 85 dB(A) wekt je zelfs uit een diepe slaap.