winning design slider
Interieur / Materialen

Kersenhouten vloertegels winnen op Design Contest

Via Creandi – het bezoekerscentrum van Leolux – was op donderdag 30 maart decor voor de finale van de eerste editie van de Crossborder Design Contest. Onder het toeziend ook van mede-studenten en designminnend Limburg mocht de 26-jarige Zweedse Anna Tuhus - studerend aan Central Saint Martins in Londen - de eerste prijs in ontvangst nemen. Ze ontwierp kersenhouten vloertegels met gelaserde prints van droogbloemen en ingelegd met steenkoolgruis. Tuhus liet zich bij haar ontwerp inspireren door het rijke mijnverleden van Limburg.

De Crossborder Design Contest is een designwedstrijd voor derdejaars studenten van vijf internationale designopleidingen (Maastricht, Londen, Hasselt/Genk, Antwerpen en Düsseldorf. Het doel van de wedstrijd is onder andere (Nederlands) Limburg nationaal en internationaal op de kaart te zetten als grensoverschrijdende designregio. De wedstrijd is geïnitieerd door Leolux en Connect Limburg, in samenwerking met Royal Mosa en Mafad.

Unaniem

Volgens juryvoorzitter Jeroen Junte was het juryoordeel unaniem: “Het ontwerp van Anna stak met kop en schouders boven de andere ontwerpen uit. Het is origineel, flexibel, toegankelijk (ook in prijs), maar bovenal aantrekkelijk, waarbij ze op een heel geraffineerde wijze het Limburgse mijnverleden als inspiratiebron heeft gebruikt.”

Tuhus ontving de prijs uit handen van Sebastiaan Sanders, directeur van Leolux. In zijn speech voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelde hij over hoe hij bij aanvang van de wedstrijd hoopte dat de ontwerpen hem zouden inspireren. Ook gedeputeerde Hans Theunissen sprak een wens uit. Hij benadrukte hoe belangrijk wedstrijden als deze zijn om jonge talenten (studenten) te verbinden aan het bedrijfsleven. Hij hoopt dan ook naar eigen zeggen dat de finale van de Crossborder Design Contest een opstap is naar mogelijke, verdere samenwerkingen. Dat laatste gebeurt wellicht. Roal Mosa is positief verrast door het ontwerp van Anna. Samen gaan ze onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het ontwerp verder te brengen.

Mijnverleden

Toen Anna besloot deel te nemen aan de Crossborder Design Contest, kende ze Limburg nog niet. “Amsterdam wist ik wel te liggen, maar van (Nederlands) Limburg had ik nog nooit gehoord.” Tijdens de kick-off van de wedstrijd, op 24 oktober 2016, raakte ze gecharmeerd door Maastricht. Maar voor haar design wilde ze geen open deuren intrappen. En dus ging ze op zoek naar meer informatie over Limburg en kwam al googelend terecht bij het mijnverleden. “Met name de sociale impact van het sluiten van de mijnen – onder andere de werkloosheid – raakte me. Hieruit haalde ik de inspiratie uit voor het ontwerp. De gebruikte patronen zijn overigens bloempatronen, van bloemen uit de regio.”

Over de Crossborder Design Contest

Aan de eerste editie van de Crossborder Design Contest deden 56 geselecteerde, derdejaars studenten mee van Hochschule Düsseldorf University of Applied Sciences, Luca School of Arts/MAD (Hasselt and Genk), CSM Central Saint Martins (London), Koninklijke Academie voor schone Kunsten Antwerpen en, natuurlijk, Mafad Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Studenten kregen een duidelijke opdracht: ontwerp een juweel voor het interieur, geïnspireerd op het DNA van Limburg.