4 lithoss select ed by ingrid adriaenssens jacob van artevelde slider
Interieur / Materialen

High end lichtschakelaars

De Gentse edelsmid Ingrid Adriaenssens gaat in zee met Lithoss. Ze ontwerpt ‘select(ed) by Ingrid Adriaenssens’, een nieuwe reeks lichtschakelaars voor de Belgische fabrikant. De ontwerpen zijn handmade en combineren bijzondere basismaterialen als koper en email met design.

Een alledaags gebruiksvoorwerp omtoveren tot kunstwerk, dat wil Lithoss. Het bedrijf vroeg Adriaenssens daarom een nieuw gamma high-end lichtschakelaars te ontwerpen. Niet zomaar schakelaars, maar kleine kunstwerkjes.  Select(ed) by Ingrid Adriaenssens valt naast het design op door de materialen waaruit de schakelaars zijn gemaakt: koper en email. “Ik combineer het eeuwenoude ambacht van het emailleren met de duurzaamheid van koper. En dat voor alledaags gebruik”, zegt de edelsmid.

Designschakelaars

Denk niet zomaar aan klassieke lichtknoppen. Deze designschakelaars zijn handgemaakte juweeltjes. Ze bestaan uit een koperen afdekplaat, met daarover een transparante emaillen laag en een schakelknop, ook van email. De ontwerpster koos voor pure, loodvrije emailpoeders met intense kleuren. De doorzichtige laag email laat de koperen basis doorschijnen. “Manueel emailleren is sowieso al een kunst, en in dit project nog meer,” zegt Adriaenssens. “Koper emailleren is niet niets. De uitdaging zit in de warmte-uitzettingscoëfficiënt van koper.”

Knipoog naar Gent

Willem Hugonet, Louis Montigny, Jacob van Artevelde en Jan Borluut: namen die wellicht een licht doen branden. Zij lenen hun naam aan de vier schakelaars van de nieuwe serie ‘select(ed) by Ingrid Adriaenssens’. Door de vier schakelaars te noemen naar deze illustere Gentenaars, knipoogt Adriaenssens naar de stad waar ze woont en werkt.

Het Belgische bedrijf Lithoss werd meermaals internationaal onderscheiden, vorig jaar nog met de Reddot design award.

Ingrid Adriaenssens verdiende internationaal haar strepen als edelsmid en juwelier. Ze werkt zowel met traditionele als hedendaagse technieken en heeft een voorkeur voor goud, zilver, edelstenen en natuurlijke materialen.

De aanbevolen verkoopprijs van een schakelaar van de serie ‘select(ed) by Ingrid Adriaenssens’ begint vanaf 710, exclusief 6 of 21% btw.