slider
Bouwen / Tips en advies

Woontrends 2018

Met Batibouw volop aan de gang en de lente in zicht (ook al voelt het zo niet), krijgen we zin om onze neus buiten te steken. Dat treft, want wat blijkt: cocoonen is uit, buurten is in. Naar aanleiding van Batibouw geeft Matexi een inkijk in de belangrijkste woontrends van 2018.

Klein is minstens zo fijn

Onze gezinnen worden gemiddeld kleiner: 1-oudergezinnen zijn geen uitzondering meer, en ook de vergrijzing speelt mee. Bovendien treft de overheid maatregelen om niet méér grond te gaan bebouwen, om zo de kostbare open ruimte in ons land te bewaren. Het gevolg? We gaan geleidelijk aan kleiner wonen: daar waar de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van vergunde bouwaanvragen nog 105m² was in 2012, is die vandaag gedaald tot 90m². Dat hoeft evenwel geen domper te zetten op het wooncomfort van de Belg.

Compact wonen is uiteraard een heel brede term. De uitwerking kan enorm veel verschillende vormen aannemen: van co-housing of micro-woningen tot verticaal wonen, er is voor elk wat wils. Kleinere en gedeelde ruimtes vragen natuurlijk ook om slimme oplossingen om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te gebruiken, en daar laten lifestyle fanaten maar wát graag hun creativiteit op los. Instagram en Pinterest staan bol van de inspiratie, en ketens als Ikea hebben al jaren begrepen dat hier een grote markt voor is.

Terug naar de kern

Onze woningen worden niet enkel kleiner, we trekken ook terug naar de stad. In de laatste tien jaar is de stadsvlucht sterk afgenomen, vooral in Vlaanderen (van netto 7200 vertrekkenden in 2007, naar 2100 in 2016). Dat hoeft niet te verbazen: in een land waar de wegen dichtslibben, bieden stadskernen veel mobiliteitsopties, en dus flexibiliteit. Bovendien vind je alle voorzieningen op wandelafstand van je voordeur.

Mensen blijken het beste van twee werelden te willen: de vrijheid van de bruisende stad, gecombineerd met de veiligheid en toegankelijkheid van een warme buurt.  Dankzij de inplanting van voldoende groenruimte, pleinen, speelterreinen of avontuurlijke wadi’s brengen steeds meer ontwikkelaars de voordelen van het platteland naar de stad.

De rol van de publieke ruimte verschuift ook. Mensen gaan steeds meer ruimte delen: gedeelde fietsenstallingen, parkjes, gedeelde moestuintjes ... Ze versterken het buurtgevoel en de sociale cohesie.

Wonen aan het water

Londen, Parijs, Amsterdam, Praag... Wonen aan het water is al langer hip. Die trend heeft ondertussen ook België bereikt. Waterfront development heeft de laatste jaren duidelijk zijn opmars gemaakt. Ook kleinere steden, zoals Hasselt en Aalst, en zelfs een gemeente als Vilvoorde, transformeren hun vroegere industriële havenzones tot trendy wijken die bruisen van het goede leven.