Bouwen / Tips en advies

Hoe we het huis van de toekomst zullen sturen

‘Do not fear the future’, met deze opzet startte Living Tomorrow, toen ‘Het Huis van de Toekomst’, 22 jaar geleden zijn verhaal. Na de introductie van het internet en domotica halfweg jaren negentig, kijkt CEO Joachim De Vos uit naar nog meer toekomst. Zo zullen augmented reality, robotica en artificiële intelligentie hun plaats in de woning weten te vinden. Tijd om deze toekomstwoorden te verklaren.

 “Toen we twintig jaar geleden met Living Tomorrow van start gingen, zag de wereld er anders uit. Exacte voorspellingen hadden we nooit kunnen lanceren. We stonden mee aan de wieg van de eerste internetprovider”, blikt Joachim De Vos terug.

“Één van de belangrijkste evoluties doorheen alle jaren is de domotica. Het heeft een bijzondere evolutie mogen doormaken door de opkomst en uitrol van het internet. Bij het begin legden we maar liefst 42 kilometer aan kabels aan. Vandaag communiceert het geheel over het internet, en zo goed als draadloos.”Van (r)evolutie tot gemeengoed

Ook het energetische aspect heeft een grote evolutie doorgemaakt. “De consument is er bewust van geworden dat we het zelfvoorzienende aan het hernieuwbare koppelen. Dat geldt niet alleen voor het opwekken van energie, maar ook over de recuperatie van regenwater.” 

“Intussen zijn er tientallen andere, misschien kleinere zaken gemeengoed geworden. Zo zijn we overgegaan van gloeilampen naar halogeen en ledverlichting, wordt ons afval gescheiden opgehaald en zijn onze vaste telefoons verangen door mobiele toestellen. Waar familieleden elkaar vroeger ontmoetten in de woonkamer voor de televisie, gebeurt dat vandaag in de keuken als centrale plaats. Ook de badkamer is meer een rol gaan spelen op vlak van gezondheid.” 

Nu opnieuw twintig jaar vooruitkijken, lijkt te gek voor woorden. Alles verandert razendsnel, opgejaagd door steeds sneller technologische innovaties. En toch kunnen we er zeker in slagen. Joachim De Vos: “We staan dan ook in contact met verschillende vakexperten. Samen met hen bedenken we allerlei scenario’s zoals bv. rond mobiliteit en retail. Want intussen richten we ons naar meerdere sectoren binnen B2B en smart cities. Zo stappen we de wereld van artificiële intelligentie en robotica verder in.”

Augmented reality

Wanneer je de persoonlijke assistenten Siri of Alexa kent, weet je meteen wat we bedoelen met artificiële intelligentie. De komende tien jaar kan je nog meer op hen rekenen om op kennisvragen te antwoorden, taken te doen of om te weten te komen hoeveel kilometer je nog met je elektrische wagen kan rijden of een deelwagen op te roepen voor jou.

De toekomst op woonvlak ligt ook bij augmented reality. “Noem de Pokémon-hype van twee jaar geleden gerust de voorbode voor wat we ooit zullen zien in onze woning. Zo kies je midden in je keuken jouw product uit het winkelrek en wordt het aan huis geleverd. Ook zal je niet meer naar de huisdokter moeten. Hij staat vlak naast jouw ziekenbed. Niemand die weet of het een ‘virtuele projectie’ van een echte mens is of complete artificiele intelligentie.”

Ook de toepassing van robotica zal sterk toenemen. De beperkte robotstofzuiger en –grasmaaier vandaag zullen aangevuld worden met een echte robot die jouw eten bereidt en instaat voor de poets. Een vaatwasser zal dus niet meer nodig zijn, robots doen perfecte afwas ook van je meest fragiele kristalglazen. Het design van een woning van de toekomst zal dan ook een compleet nieuwe invulling krijgen.”

Een bezoek aan Living Tomorrow

Doorheen de twee decennia hebben vele bedrijven en consumentengroepen Living Tomorrow bezocht. “Bij het begin gebeurde dat met angst. Toen waren er non-believers die vonden dat wat ze zagen niet kon. Vandaag merken we dat mensen, door beter informatie, sneller de toekomst omarmen. De toekomst behoort tot ons allemaal. We nodigen alle geïnteresseerden dan ook nog altijd uit in Living Tomorrow, het helpt je een beeld te vormen over de wereld van morgen”, besluit Joachim De Vos.

Maak een Inspiration Tour 

Bedrijven en consumentengroepen (vanaf 10p) kunnen zich altijd aanmelden voor een Inspiration Tour of Workshop. Individuele bezoekers kunnen er terecht tijdens één van de twee publieksdagen per jaar. 15 oktober kan je tussen 10 en 16 uur een bezoek brengen aan Living Tomorrow. Dan is het nog een half jaar wachten voor een volgende op 22 april 2018.