slider
Bouwen / Tips en advies

Bouwsector blijft verder digitaliseren

Eén van de hoofdthema’s van Batibouw dit jaar is connectiviteit. Want we zijn altijd en overal verbonden: in ons professionele en sociale leven is de digitalisering dan ook niet meer weg te denken. Maar ook de bouwsector blijft niet achter: ze zet volop in op slimme, digitale tools en apps die het leven gemakkelijker maken. Ontdek hier een selectie:

De invloed van daglicht

MyDaylight is een gloednieuwe applicatie van Velux. De app stelt eigenaars in staat om hun renovatieproject te visualiseren. Hoe werkt het? Eerst vult men enkele eenvoudige parameters in, zoals de afmetingen van de vloer en de hoogte van het plafond en het dak. Daarna kan het project worden gepersonaliseerd door onder meer dakvensters toe te voegen, vloer- en muurafwerkingen te selecteren, meubels te kiezen en de ruimte verder in te richten. Na ongeveer tien minuten ontvangt men dan een digitale simulatie, die in 360° of in virtual reality kan worden gevisualiseerd. Het resultaat is een realistisch beeld van de ruimte, inclusief een prachtig zicht op de wijzigende invloed en positieve effecten van daglicht. 

De MyDaylight applicatie is gratis te downloaden op iOS en ANDROID

VELUX op Batibouw: Paleis 4, Stand 119 

Sluit indien nodig watertoevoer af

GROHE Sense en GROHE Sense Guard zijn de nieuwste intelligente oplossingen voor het slimme huis. De GROHE Sense-watersensor controleert de vochtigheid, detecteert lekken en waarschuwt huiseigenaars onmiddellijk bij problemen. De GROHE Sense Guard wordt op de hoofdwaterleiding geïnstalleerd en kan de watertoevoer afsluiten in geval van een gebarsten leiding. Ze maken allebei gebruik van baanbrekende slimme technologie waarbij ze kunnen worden gecontroleerd en bediend met de gloednieuwe GROHE ONDUS-app. Gebruikers ontvangen waarschuwingen bij waterproblemen in huis en kunnen hun watertoevoer afsluiten met de app om ernstige schade te voorkomen. Bovendien heeft de app een functie waarmee gebruikers hun huishoudelijk waterverbruik kunnen opvolgen. 

Gratis te downloaden voor Android 4.3+ en Apple iOS 9+ 

Visualeer je nieuwe dak

De beslissing om een nieuw dak aan te leggen of te renoveren is gemaakt, maar er is nog twijfel over welk type dakpan het beste bij het huis past. De Decra foto app van Icopal, producent van waterdichte oplossingen voor platte en hellende daken, helpt om te visualiseren hoe het dak eruitziet in een nieuw Decra-jasje. De app is bovendien zeer eenvoudig te gebruiken. De gebruiker neemt een foto van het dak dat gerenoveerd of vernieuwd moet worden. Daarna moet de vorm van het dak getekend worden en de afmetingen ingevuld worden. De app helpt verder met het scherpstellen van de vorm en stelt vervolgens verschillende types en kleuren van Decra of Icopal dakpannen voor. Even later komt het eindresultaat met de dakpan naar keuze tevoorschijn. De gebruiker kan de foto nadien zelfs delen via mail, Facebook of Twitter of wie helemaal overtuigd is van het resultaat kan onmiddellijk de daad bij het woord voegen en een offerte opvragen. 

Gratis te downloaden voor iOS en Android.

Icopal-Monier op Batibouw: Paleis 5, stand 303 

Schüco: sleutelloze toegang

Schüco BlueCon maakt het mogelijk de deur te openen met de smartphone. Via Bluetooth wordt een verbinding tussen het slot en de smartphone tot stand gebracht. Een in de deurstijl geïntegreerde module controleert of de persoon die de deur nadert toegangsrecht heeft. Via de BlueCon App kan men instellen of de deur manueel – met een druk op de smartphone-knop dus– of automatisch dient te openen. Dankzij de uitnodigingsfunctie kan men andere personen toegangsbevoegdheid geven, permanent of voor een beperkte tijd. 

Gratis te downloaden voor iOS en Android.

Online tools

Facq: breng de badkamer in 3D tot leven

De badkamer is meestal niet de grootste kamer van het huis en weten hoe deze in te richten is vaak niet evident. Men streeft bij de inrichting van de badkamer ernaar de beschikbare ruimte te optimaliseren. Aangezien je de badkamer wil aanpassen aan de eigen behoeften, kan u zich soms verliezen in de vele inrichtings- en personalisatiemogelijkheden. Daarom stelt badkamerspecialist FACQ zijn Bathroomplanner voor, een onmisbare tool die een levensechte 3D-tekening van de toekomstige badkamer maakt. 

FACQ op Batibouw: Paleis 7, Stand 211 

Bereken je dakisolatie 

Via een slecht of niet geïsoleerd dak gaat enorm veel warmte verloren. Uitstekende dakisolatie is dus goud waard. Maar wat heeft men precies nodig om bij de (na-)isolatie van een hellend dak tot een optimaal resultaat te komen? Op de website van Isover kan de consument vanaf nu op een heel eenvoudige manier berekenen welk en hoeveel materiaal er nodig is voor hun project. Een boodschappenlijstje en handige plaatsingstips krijgen ze er gratis bovenop.

Bereken de besparing van je gevelisolatie

Isoleren met een gevelisolatiesysteem van Sto zorgt voor een lagere energiefactuur. Sto ontwikkelde daarom een online tool, die helpt berekenen hoeveel er bespaard kan worden. In welke regio staat het te isoleren huis, wat is het bouwjaar, wat is de oppervlakte van de gevel en hoe moet de gevel geïsoleerd worden? Een antwoord op deze vragen volstaat om onmiddellijk een winstberekening te krijgen. Verder kan de gebruiker bij de winstsimulatie ook de prijsstijging van de verwarmingskosten aanpassen. De meeste experts voorspellen een stijging van 7% per jaar, maar sommigen beweren zelfs het dubbele of meer.

Sto op Batibouw: Paleis 5, Stand 509