Bouwen / Energie

Zoek de windmolen

Windenergie wint ook in ons land almaar meer aan belang. Tot op vandaag komen we echter nog niet veel verder dan de mastodonten van turbines langs autosnelwegen en op industrieterreinen. Voor particulier gebruik zijn er nog maar weinig geschikte toepassingen. Het Engelse Ridgeblade doet nu een gooi naar een haalbare oplossing.

De Ridgeblade springt om verschillende redenen in het oog, of net niet. De windmolen staat niet op een mast, maar ligt op de nok van het dak. Daardoor valt de windmolen amper op. Windmolen is volgens de fabrikant ook een verkeerde benaming. Ze horen liever windgenerator. Het systeem wekt ook op lage windsnelheden energie op. Gecombineerd met fotovoltaïsche panelen zou de Ridgeblade een energieonafhankelijke woning kunnen garanderen.

Lifteffect

De Ridgeblade ligt om een reden op de nok van het dak. De wind die over de hellende dakvlakken raast, creëert een lifteffect. Hoe steiler de dakhelling, des te sterker de windsterkte wanneer die de nok bereikt. De windsnelheid aan de nok kan tot drie keer hoger liggen dan de windsnelheid op dat moment. En net die windkracht brengt de schoepen in beweging die op hun beurt een generator aandrijven. Et voilà, we hebben elektriciteit.

Twee modellen

De Ridgeblade bestaat in twee varianten: eentje voor bedrijfsgebouwen – denk aan loodsen of stallen – en eentje voor woningen. De jaaropbrengst van het grootste model schommelt tussen de 

5 200 en 12 600 kWh. Het kleinere broertje is goed voor een opbrengst van om en bij de 4 200 kWh, afhankelijk van de opstelling.

Belangrijk om te weten: het draaien van de schoepen veroorzaakt lawaai. Het geluidsniveau op 1 meter gemeten, bedraagt 65dB wanneer de schoepen op volle kracht draaien. Aangezien de nok van een dak al snel acht meter hoog ligt, ervaart u op maaiveldhoogte zo’n 10dB.

Een voordeel van de Ridgeblade ten opzichte van fotovoltaïsche zonnepanelen is de gelijkmatigere stroomproductie. De Ridgeblade produceert ook elektriciteit wanneer de zon niet schijnt. The answer my friend, is blowing in the wind

©Ridgeblade