Bouwen / Energie

Windmolen met een gat

De grote windturbines langs autosnelwegen en op industrieterreinen zijn allemaal hetzelfde opgebouwd: 3 rotorbladen op een as die een turbine aandrijft. Volgens de Nederlander Ton Bos is die aanpak voor verbetering vatbaar. Hij onderzoekt een nieuw concept: een windturbine met bladen op een ring.

De opbouw van de klassieke windturbine vraagt om zware constructies, een sterke mast en een complexe fundering. Dat maakt de windturbines onnodig duur. En om een behoorlijk vermogen te halen, moeten ze ook nog eens uit de kluiten gewassen zijn. Nadenkend over de vraag of het niet slimmer kan, bedacht de CEO van Mega Windforce om de bladen op een ring te plaatsen. Zo ontstaat een groter oppervlak om de krachten te verdelen, waardoor de constructie lichter kan. Voor een testturbine van 250 kW heeft de ring een diameter van 5m en is hij 1m diep.

Hogere windsnelheden

Het nieuwe concept van Ton Bos onderscheidt zich nog op een andere manier: de turbine zit niet langer in een kast op de mast, maar in de ring zelf. Dat is plaatsbesparend en biedt voordelen met betrekking tot de koeling van de turbine.

Bos is er wel al achter dat zijn concept iets minder zal opbrengen dan een klassieke windturbine. Maar ze kan wel al draaien bij lagere én hogere windsnelheden, van windkracht 2 tot 11. Zo wordt de lagere opbrengst ruim gecompenseerd. 

Kleinere modellen

Ton Bos zet bewust in op kleinere modellen, met een mast van maximaal 23m hoog. Omdat die beter geaccepteerd worden. De innovatieve Nederlander zoekt nu de nodige middelen om zijn proefproject te financieren. Eenmaal dat rond, kan hij de turbine over drie jaar volledig ontwikkeld en gecertificeerd hebben.