Bouwen / Energie

Verwarm je aan moeder aarde

Het gebruik van energie uit de aarde om energiezuinig te verwarmen of te koelen is niet nieuw. Sommige warmtepompen en aardwarmtewisselaars benutten het concept al langer. Maar een Japanse architect zoekt wel echt de grenzen van het mogelijke op door enkele appartementen ondergronds te bouwen.

Miyawaki Gurindo heet het gebouwencomplex dat architect Keita Nagata ontwierp. Het is een verzameling van 7 appartementen. Op zich niet zo bijzonder, alleen zijn deze appartementen voor een groot deel in een berg verwerkt. De ontwerper koos voor die optie om geen dure grondwerken te moeten uitvoeren om het terrein te nivelleren. De keuze om in de grond te bouwen bood meteen een belangrijk voordeel. De vloeren en bijna alle muren staan immers rechtstreeks in contact met de bodem. Aangezien de temperatuur ondergronds vrij constant is – variërend tussen 12 en 15°C – zorgt die ingegraven ligging voor een stabiele binnentemperatuur.

De goed geïsoleerde en luchtdichte woningen halen extra warmte uit de huishoudapparaten en de zon. Een ventilatiesysteem koelt de woning af wanneer nodig. Het voert hiervoor verse lucht aan via een ondergrondse aardwarmtewisselaar.

De appartementen zijn gebouwd uit staalvezel versterkt beton om aardbevingsbestendig te zijn. Niet onbelangrijk in Japan. Voor de isolatie creëerde de architect het principe van een thermos. Tussen de binnen- en de buitenmuur, in de vloer en in het dak bevindt zich een stilstaande luchtlaag. Die verhindert warmteverlies door convectie. Ook leuk gevonden: het dak van het voorliggende appartement fungeert als tuin voor de achterbuur.