zonvangende glazen bol rawlemon betaray01
Bouwen / Energie

Vang de zon of maan in een glazen bol

De Duitse architect André Broessel (Rawlemon) claimt een nieuwe manier gevonden te hebben om nog meer energie uit zon- en maanlicht te halen. Hij ontwikkelde een sferische bol die het licht tot 10 000 keer concentreert en zo de energiewinst uit zonlicht tot 35% verbetert.

De Duitse architect presenteerde zijn idee op de World Technology Network Award in 2013 en nam het systeem nadien ook in productie. De laatste versie – de Betaray – kan zelfs het diffuus licht op bewolkte dagen sterk concentreren. De uitvinding van Broessel heeft veel weg van een voorwerp uit een science fictionfilm. Het heeft veel weg van een uit de kluiten gewassen knikker die wordt gedragen door een soort van robotarm. Maar hoe je het ook draait of keert. De Betaray is in ieder geval attractiever om naar te kijken dan de fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak van je buurman.

Een belangrijke troef van de Betaray is dat ie perfect op een plat dak kan geplaatst worden. De oriëntatie is nooit een probleem, want met behulp van een optionele tool kan de Betaray zich zelfstandig in de juiste positie ten opzichte van de zon draaien.

Hoe werkt de Betaray dan? De draaiende glazen bol concentreert de zonne-energie op een klein oppervlak dat bedekt is met kleine zonnecellen. De lens – gevormd door de glazen bal – focust zelfs diffuus licht in een hoge concentratie op een specifiek punt op de zonnecellen. Die cellen leveren zo een hogere elektriciteitsproductie dan de klassieke panelen.

De Betaray is nog niet verkrijgbaar op de markt. De uitvinder wil de technologie nog verder verfijnen en patenteren voor hij die stap zet.

©Rawlemon