Bouwen / Energie

Uniek warmteverliesberekeningsprogramma

Climatrix ontwikkelde in samenwerking met bouw-energie.be een unieke tool om gedetailleerd het warmteverlies per kamer te berekenen. Dit berekeningsprogramma, Clima-Calcul, is het eerste op de Belgische markt waarbij het rapport bovendien geldt als officieel stavingsstuk bij de EPB-verslaggever. Niet onbelangrijk als je weet dat de norm van het E-peil voor nieuwbouwwoningen sinds 2018 verlaagd is naar E40. Dankzij Clima-Calcul bespaar je E-punten en dus ook geld, wetende dat een E-peil punt overeenkomt met een investering van ongeveer 700 euro. 

Clima-Calcul houdt rekening met de gebruikte isolatiematerialen, vloerverwarming, wandverwarming en talloze andere factoren. Het rapport dat hieruit voortvloeit, geldt als officieel stavingsstuk voor de EPB-verslaggever in de offertefase. “Het voordeel van Clima-Calcul is dat je EPB-aanvraag heel gedetailleerd ingevuld kan worden. In de EPB-berekening wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de ontwerpvertrektemperatuur, de temperatuur die het water heeft wanneer het vertrekt in je afgiftesysteem, bijvoorbeeld je vloerverwarming. Dankzij onze tool kan deze waarde exact ingevuld worden. Meestal ligt deze dan rond de 35 °C. Een voordeel want wanneer een berekening volgens de EN12831 norm ontbreekt, is de EPB-verslaggever verplicht 55 °C te noteren”, vertelt Geert Cardinaels, Innovation Driver van Climatrix. Dit betekent dus dat Clima-Calcul aantoont dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Hierdoor daalt je E-peil.  

Optimale vloerverwarming

Climatrix biedt de service aan al zijn klanten aan. Want ook voor degene die geen nieuwbouwproject hebben, kan de tool handig zijn. Wil je bijvoorbeeld vloerverwarming in je huis? Ook dan is Clima-Calcul ideaal. Door de warmteverliezen per kamer te berekenen, slaagt Climatrix er in om je vloerverwarming optimaal te installeren. Resultaat: een verhoogd comfort en een efficiënte verwarming.

Foto Vasco

Het E-peil 

De energieprestatie van je woning wordt uitgedrukt in een maximaal E-peil dat aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Hoe lager, hoe minder energie je woning nodig heeft om alle ruimtes te verwarmen, warm water te produceren … En sinds 2018 is het maximale E-peil gedaald naar E40. Zit je boven deze norm, dan betaal je een boete. Zit je er onder E30, dan kom je in aanmerking voor een verlaagde onroerende voorheffing