wide solarwatt
Bouwen / Energie

Stop de zon in een batterij

Energieopslagsystemen zullen in de toekomst een belangrijke schakel vormen om hernieuwbare energie op een continue en onafhankelijke manier beschikbaar te maken. Jammer genoeg zijn dergelijke systemen vandaag nog duur. Met de nieuwe generatie accuopslagsystemen brengen Solarwatt en MyReserve daar verandering in. 

Het belangrijkste nadeel van elektriciteit geproduceerd met de zon of wind is dat die vaak wordt geproduceerd op momenten dat je de stroom eigenlijk niet nodig hebt. Met opslag van de overproductie kun je dit probleem opvangen. Maar de huidige energieopslagsystemen zijn nog inefficiënt en kostelijk. De nieuwe generatie accu’s die Solarwatt en MyReserve samen ontwikkelden lijken daar verandering in te brengen.

De twee bedrijven bedachten een techniek gebaseerd op lithium-ionentechnologie met een vernieuwde elektronica voor het beheer. De prijzen voor de technologie komen ook binnen het bereik van consumenten. Het systeem met het kleinste vermogen (4,4kWh) is beschikbaar vanaf 5499 euro.

Die lage prijs maakt dat je echt voordelig en autonoom met je eigen elektriciteitsproductie kunt omspringen. De som van de aankoop- en installatiekosten voor pv-panelen gekoppeld aan een energieopslagsysteem leidt over een periode van 20 jaar tot een elektriciteitskost van 0,24 euro per kWh. Dat is vandaag al een lagere prijs in vergelijking met een kilowattuur elektriciteit van het openbare net. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat de elektriciteitsprijs alleen maar blijft stijgen.

Het systeem is modulair uitbreidbaar. Bijkomende modules van 2,2kWh kunnen plug & play aan de basismodule van 4,4kWh geschakeld worden tot een maximaal vermogen van 11kWh. Het systeem kan daardoor worden aangepast aan nieuwe leefgewoonten en optimaal voor elke toepassing worden gedimensioneerd.

Niet onbelangrijk voor de installateur is het installatiegemak. De hoge energiedichtheid en de lichte materialen maken het opslagsysteem compact en licht. Elke component weegt maximaal 25 kg, waardoor het door één persoon te plaatsen is.