Bouwen / Energie

Pelletketel wekt stroom op

Het Oostenrijkse Ökofen brengt de pelletketels een trap hoger op de duurzaamheidsladder. Door de ketel optioneel uit te rusten met een stirlingmotor produceert hij naast warmte ook elektriciteit.

De stroom producerende pelletketel werd Pellematic Smart_e gedoopt. De ketel werkt volgens het principe van de warmtekrachtkoppeling. De stirlingmotor is samen met een pelletcondensatiemodule gekoppeld aan een buffervat met een inhoud van 600 liter. Het systeem produceert warmte met 14kW thermisch vermogen en elektriciteit met 1kW elektrisch vermogen (kWe). Dat vermogen laat toe bij een vollastwerking van 24 uur dagelijks 24.000 Wh elektriciteit op te wekken. Dat is voldoende energie om de wasmachine 23 wasbeurten te laten draaien. Het systeem kan een deel van de eigen elektriciteitsproductie invullen. Overtollige energie wordt op het openbare elektriciteitsnet gezet (net zoals bij fotovoltaïsche zonnepanelen). 

De Ökofen-pelletverwarming uitgerust met Stirlingmotor kan tussen 1.500 en 7.000 kWh stroom per jaar opwekken. De exacte productie is afhankelijk van de gebruiksduur van de ketel. Hoe langer de looptijd, des te hoger de opbrengst van de Stirlingmotor.

Een belangrijk voordeel van de stroomproducerende pelletketels ten opzichte van fotovoltaïsche installaties is het feit dat de ketel draait wanneer er in huis ook vraag is naar elektriciteit. Een pv-installatie daarentegen wekt enkel stroom op wanneer de zon schijnt. Daarnaast heeft de pelletketel als troef dat de elektriciteit met hernieuwbare energie (pellets) wordt opgewekt en niet met een fossiele brandstof zoals bij de huidige condensatieketels uitgerust met Stirlingmotor.

Ökofen biedt de Stirlingmotor aan voor een meerprijs van 9.500 euro.