Bouwen / Energie

Ook bij renovaties een warmtepomp

©Vaillant

Bij nieuwbouw kan je er bijna niet meer omheen, maar op de renovatiemarkt blijken warmtepompinstallaties veel minder goed hun weg te vinden. Onterecht, zo vindt het consortium InfoWarmtePomp.be.

Want hoewel  klassieke warmtepompsystemen vooral geplaatst worden in nieuwe, goed geïsoleerde woningen, met vloerverwarming of radiatoren op lage temperaturen, kunnen zij ook een goede oplossing zijn voor de renovatiemarkt. Daarnaast zijn er ook specifiek ontworpen warmtepompen zoals de hybride warmtepompen en warmtepompboilers die voor verbouwers heel veel voordelen opleveren. 

© Vaillant

Verwarm hybride

Wil je voor zowel je ruimteverwarming als voor de verwarming van je sanitair warm water zo efficiënt mogelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, dan is een hybride warmtepomp een zeer interessante oplossing. Hierbij worden je woning en het sanitaire water verwarmd met een condensatieketel die gekoppeld is aan een warmtepomp die de warmte onttrekt uit de buitenlucht. Afhankelijk van de buitentemperaturen zoekt je verwarmingssysteem steeds naar de oplossing met de laagste CO2-productie of het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn.  Wanneer de warmtepomp oordeelt dat bij lage temperaturen het rendement van de warmtepomp onvoldoende is t.o.v. de klassieke ketel dan zal deze de productie van warmte en warm water overnemen.

In een goed geïsoleerde woning zijn dankzij een hybride warmtepomp besparingen van 25 % tot 30 % op je energiefactuur geen uitzondering. Bovendien kan je voor de installatie van een hybride warmtepomp een beroep doen op heel wat premies: een forfaitair bedrag van 800 euro in Vlaanderen en in Wallonië, en max 4.750 euro in Brussel.

Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand verwarmingssysteem worden aangesloten en is relatief eenvoudig te installeren. Er zijn geen breekwerken nodig en er hoeft ook geen complex leidingensysteem gelegd te worden.

Bespaar circa 500 euro per jaar met een warmtepompboiler

Je kan ook een warmtepomp installeren die alleen bestemd is voor de aanmaak van sanitair warm water (het water voor keuken, bad, douche …), een kostenpost die ongeveer 13 % van ons huishoudelijk energieverbruik uitmaakt. In dat geval spreken we van een warmtepompboiler.

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en benut die warmte om er water mee op te warmen. Het systeem dat daarvoor wordt gehanteerd, is vergelijkbaar met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. 

Ook een warmtepompboiler zorgt ervoor dat warm water gegarandeerd is. Hij is daartoe uitgerust met een elektrische weerstand die het van de warmtepomp overneemt als die er niet snel genoeg in slaagt om het water op de gewenste temperatuur te krijgen, of als je graag warmer water wil (65 °C).

Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan de klassieke elektrische boiler en is, ook volgens Test-Aankoop, een van de meest voordelige systemen voor de aanmaak van warm water die er op de markt zijn.

Een warmtepompboiler kost 2.000 à 3.000 euro. Dat is 1.500 tot 2.500 euro méér dan een boiler op gas, maar die meerprijs kan in 5 tot 8 jaar worden terugverdiend.

 

Elektrische boiler

Warmtepompboiler

Aankoopprijs (excl. installatie en btw)

€ 1.119

€ 2.146

Jaarlijks energieverbruik

3.758 kWh

1.212 kWh

Jaarlijkse energiekost   

€ 714

€ 230

Besparing op elektriciteit warmtepompboiler vs elektrische boiler

€ 484 / jaar

Terugverdientijd meerprijs

2 jaar

* Deze vergelijking is indicatief en sterk afhankelijk van de verbruiker. In deze tabel vergeleken we een elektrische boiler  van 300 liter met de warmtepompboiler van 270 liter, en berekenden we de elektriciteitsprijs à € 0,21/kWh.

Alles over warmtepompen:  een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB  en WPAC).