Bouwen / Energie

Neem uw stopcontact overal mee

Vergeet het gesleur met batterijen, snelladers en kabels allerhande. Het ‘window socket’ of raamstopcontact van designers Kyuho Song en Boa Oh maakt al die elementen overbodig. U neemt gewoon het stopcontact mee, kleeft het tegen het raam en plugt er kleine elektrische apparaten op in en werken maar.

De window socket is de eenvoud zelve en toch is het geniaal. U kunt zich zelfs afvragen waarom we het nog niet eerder hebben gezien. De lader – want meer is de window socket niet – kleeft u gewoon tegen een raam. De zonnecel aan de raamzijde zet vervolgens licht om in elektriciteit. Die elektriciteit kunt u onmiddellijk gebruiken via het stopcontact aan de andere zijde van het apparaatje. Of opslaan in de ingebouwde batterij om later – wanneer het donker is - een apparaat te voeden of op te laden.

Het idee van de designers was een lader te ontwikkelen die intuïtief te gebruiken is, zonder voorafgaande opleiding of het lezen van een handleiding. En zeg nu zelf, wie kan er nu niet een stekker in het stopcontact pluggen.

Een belangrijke troef van de window socket is dat hij overal gebruikt kan worden, ook op plaatsen waar er geen toegang tot elektriciteit is, bijvoorbeeld op een vliegtuig of op een festivalcamping.

 De window socket is vandaag nog een concept, maar de designers willen de efficiëntie zo snel mogelijk verhogen en dan hun apparaat op de markt brengen. Met een vermogen van 1000mAh is de batterij vandaag al voldoende sterk om een smartphone of tablet op te laden.