Bouwen / Energie

Future proof met de warmtepomp


Foto: Viessmann

Woningen die vandaag worden gebouwd of grondig gerenoveerd, zullen er nog staan in 2050. Het is dan ook belangrijk dat deze woningen heel goed worden geïsoleerd en uitgerust met een efficiënt warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is de eerste stap om over te gaan naar een verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie. Wie nu al een warmtepomp plaatst voor zijn verwarming kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst.

Welke type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht). Op basis daarvan worden er 4 types onderscheiden:

  • Lucht-luchtwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd
  • Lucht-waterwarmtepompen halen de warmte eveneens uit de buitenlucht, maar geven die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming
  • Grond-water- en water-waterwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de grond of het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.

Welk soort warmtepomp je het best kiest hangt af van de specifieke technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Zorg er in elk geval voor dat de gekozen warmtepomp voldoende gedimensioneerd is in functie van je verwarmingsbehoeften. 

Foto: Atlantic

Ook geschikt bij renovatie?

Bij nieuwbouw met doorgedreven isolatie is een warmtepomp altijd interessant. De isolatieschil zorgt ervoor dat de warmteverliezen beperkt zijn en je warmtepomp optimaal kan renderen.

Bij een renovatie zal je eerst extra moeten isoleren en dan overschakelen op lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming of met meer of grotere radiatoren.

Bij een heel grondige renovatie kies je het best steeds voor een combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming.

Eventueel kan je de bestaande cv-ketel behouden en die koppelen aan een warmtepomp, ofwel kiezen voor een hybride warmtepomp. Zeker als de elektrische installatie niet voldoende krachtig zou zijn, is een hybride oplossing aan te raden. Met 30 % van het vermogen zal je dan 70 % minder fossiele brandstof verbruiken.

Je kan ook voor een lucht-luchtwarmtepomp op basis van een multisplitsysteem (één buitenunit en een aantal binnenunits) kiezen waarbij er geen bijkomende radiatoren nodig zijn en de binnenunits de functie van de radiator- of vloerverwarming overnemen.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het type en de grootte van de installatie. Voor 1 ruimte moet je rekenen op ongeveer 2.500 euro terwijl de verwarming van een volledige woning met een warmtepomp rond de 20.000 euro zal kosten.

Weet wel dat je voor energiezuinige investeringen premies kan krijgen, zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo is je investering sneller terugverdiend. Bovendien zal je woning een aantal E-punten voor EPB of EPC winnen wat haar in waarde zal doen stijgen.