batterij woning tesla powerwall energie
Bouwen / Energie

Een enorm volume batterijen in je woning

Recent pakte Tesla uit met de stationaire batterij: de Powerwall. Een knappe muursculptuur die je thuis tegen de muur kan hangen en die bestaat uit lithium-ioncellen. Het vernieuwende hieraan is dat het gedurende geruime tijd energie kan bijhouden. 

Of het nu elektriciteit van zonnepanelen is die je overdag hebt opgevangen of elektriciteit van het net tijdens het daltarief. De Powerwall slaat deze energie voor je op en jij kan er wanneer jij dat wil gebruik van maken. Of dat nu ’s avonds is, als het nachttarief geldt, of als je tijdens een stroomonderbreking een back-up plan wil hebben. Powerwall biedt je de nodige onafhankelijkheid en een alternatief als er zich een noodgeval moest voordoen.

wagen aan batterij tesla powerwall


Powerwall vangt kloof tussen vraag en aanbod op

Doorgaans gebruikt een gemiddeld huishouden ’s ochtends en ’s avonds meer stroom dan overdag, als de zon volop schijnt. Wie zijn energie niet kan opslaan, verkoopt de overtollige stroom door aan de stroomleveranciers om deze ’s avonds weer terug te kopen. Niet alleen inefficiënt, het stroomnet wordt er ook onnodig door belast. De stationaire batterij van Tesla – die zich al in de autoindustrie bewezen heeft – lost dit probleem dus grotendeels op.

Eigen baas over je energie

Het installeren van een Powerwall maakt dat je piektarieven van energiebedrijven eenvoudig kan vermijden, door in de daluren je energie op te slaan. Daarnaast schakelt deze muursculptuur automatisch over naar batterijstroom in geval van stroomuitval. 

Compact en modulair

Er bestonden wel al zulke thuisbatterijen in de markt, maar deze zijn vooral erg groot en prijzig. Naar installatie toe, maar ook in onderhoud. De Powerwall is een compact en modulair systeem dat geleverd wordt in een 10 kWh en een 7 kWh versie. Wie meer energie nodig heeft, kan dus meerdere batterijen aan elkaar koppelen. Bovendien is deze Powerwall niet alleen functioneel maar ook mooi om naar te kijken. 

Duur of duurzaam

Of iedereen overstag gaat, hangt af van meerdere factoren. >> In dit artikel 'Tesla Powerwall: duur of duurzaam' van twee ingenieur(studenten)  lees je meer.