zerocarbon woning achteraanzicht
Bouwen / Energie

Britten ontwerpen goedkoop Zero Carbon huis

In Vlaanderen leggen we de energielat vanaf 2021 op een bescheiden BEN-niveau (bijna energieneutraal), wat staat voor een E-peil 30. De Britse ambities lagen veel hoger. De overheid had het plan opgevat om tegen 2016 Zero Carbon-woningen te bouwen. Maar dat bleek te duur en daarom verdwenen de plannen in de kast. De universiteit van Cardiff bewijst nu samen met enkele ontwerpers dat Zero Carbon wél kan tegen een gunstige prijs.

De Zero Carbon-woning van de Britse ontwerpers produceert meer energie dan ze zelf verbruikt. Op zich niets bijzonders, want dergelijke woningen staan in ons land ook al. Wat echt de wenkbrauwen doet fronsen is het feit dat de energieproducerende woning geen pond meer kost dan een doorsnee woning. Sterker nog, de bouwkost blijft met £ 1000 per vierkante meter binnen de limieten voor de Britse sociale woningbouw. Omgerekend naar euro’s bouwden de ontwerpers hun woning voor 1360 euro per vierkante meter. Die kostprijs ligt onder het gemiddelde dat architecten hanteren voor een doorsnee woning in ons land. Ook een leuk detail: de woning was op amper 16 weken of 4 maanden instapklaar.

Leven met de zon

De belangrijkste energiebron in de woning is de zon. Ze voorziet energie voor de luchtverwarming, ventilatie, warm water en alle elektrische apparaten. Alle elektriciteit wordt opgewekt door het glazen energiedak. Het voordeel is niet alleen dat het dak extra daglicht binnenhaalt, de zonnepanelen moeten ook niet op een bestaande dakstructuur gemonteerd worden. Dat vertaalt zich gevoelig in de bouwkosten. De zuidgevel is ook deels bekleed met de panelen om de energieproductie zo hoog mogelijk te leggen.

Energie produceren is één, door energie te besparen beperken de bedenkers de energiebehoefte. Daartoe maken ze gebruik van een warmtepomp, ledverlichting en een doorgedreven isolatie. De ontwerpers erkennen wel dat de woning tijdens de koude wintermaanden elektriciteit van het net zal moeten gebruiken, maar dat zal minimaal zijn. Tijdens de zomermaanden verdient de woning die energiekosten terug met de overproductie aan elektriciteit.