zuidzicht hasselt slider
Bouwen / Andere

5 woontrends op een rij

Vastgoed kopen in 2018? De kans is groot dat het qua oppervlakte al vlug tien procent kleiner zal zijn dan vorig jaar, dat het pand pal naast het water gelegen is, én dat het verwarmd zal worden via geothermie en niet meer met fossiele brandstoffen. Dat is volgens vastgoedkenners een greep uit de absolute woontrends die in 2018 helemaal doorstoten.

1. Klassieke verwarmingsketel verdwijnt

De klassieke verwarmingsketel verdwijnt hoe langer hoe meer uit onze woning. In ontzettend veel bouwprojecten zal gebruik gemaakt worden van een geothermisch netwerk. Denk maar aan een koudenet waarbij lauw grondwater wordt opgepompt om de woningen te verwarmen in de winter én de huiskamers af te koelen in de zomer. Het ecologisch voordeel is telkens gigantisch, want van fossiele brandstoffen of CO2-uitstoot is er dan geen sprake meer.

2. Nog compacter wonen

Twee jaar geleden kocht je in ons land een nieuwbouwappartement van gemiddeld 85 vierkante meter groot. Inmiddels zijn ze al ruim 10 procent kleiner geworden, grosso modo 75 vierkante meter. In Vlaanderen gaat het stilaan naar de 65 vierkante meter toe. Toch betekent dit niet dat we over minder woonruimte zullen beschikken. Dankzij bijvoorbeeld collectieve stookplaatsen winnen we ruimte. Bovendien benutten de Vlamingen steeds efficiënter hun beschikbare ruimte. Denk maar aan een douche in plaats van een bad, opbergruimtes in de trap en ingemaakte kasten.

3. Wonen aan het water

‘Waterfront development’ - zeg maar wonen aan het water -  wordt misschien wel dé woontrend van 2018. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden verloederde industriezones aan het water, zoals de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt, aangepakt. In de plaats van grauwe opslagplaatsen verrijzen daar nieuwe, moderne appartementen. Net als op de boerenbuiten zijn dat vaak verkeersluwe zones waar je in alle rust kan fietsen en wandelen. Maar één van de grote verschillen is dat je quasi onmiddellijk goed verbonden bent met de stad, en met ring- en gewestwegen.

4. “Vlamingen ‘ontdekken’ Brussel”

Tussen 2012 en 2016 groeide het aantal Vlamingen dat naar Brussel verhuisde van 12.437 naar 13.408 - oftewel een toename van 8 procent. En dat aantal zal nog toenemen. Zo verandert de Brusselse kanaalzone elke dag. Tour & Taxis is zo één van die grote ontwikkelingen die als een magneet werkt op Vlamingen die in Brussel werken en daar ook - betaalbaar - willen wonen.

5. Buitenverblijf

En dan is er nog dé Belgische woontrend in het hyperpopulaire Spanje. Honderden Belgen kochten of bouwden het voorbije jaar een nieuwbouw tweede verblijf aan de Spaanse costa’s. Opvallend, want de meeste Europeanen kiezen nog steeds voor de typische bestaande Spaanse casa’s. Ook voor hun tweede verblijf zijn Belgen, net als thuis, sterk op hun privacy en grote leefruimtes gesteld. Daarom willen ze ook in Spanje heel moderne en strakke woningen.