Bouwen / Concepten

Containerwoningen, woonvorm van de toekomst

Foto Hollandse Hoogte

Containerwoningen zouden de oplossing zijn om het woningtekort aan te pakken en de ruimteverslindende lintbebouwing tegen te gaan. Zo zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck in Het Nieuwsblad. Het Gentse stadsbestuur heeft plannen om er een wijk mee te bouwen. Er zouden in de ­toekomst nog veel meer ­containerwoningen moeten gebouwd worden.

Containerwoningen zijn snel gebouwd, compact, goed geïsoleerd en goedkoop. “In Nederland of Duitsland doen ze het al, maar hier is het nog steeds onontgonnen terrein”, zegt de Bouwmeester. In Gent geldt het plan vooral als noodoplossing om de wachtlijsten voor een sociale woning in te korten, maar een tijdelijke noodingreep hoeft het volgens Van Broeck niet te zijn. “Een student, maar pakweg ook een gezin, kan daar perfect in wonen.”

Een wooncontainer hoeft geen stalen bunker te zijn. Van afmetingen natuurlijk wel, maar je kan containers tegen elkaar zetten en stapelen en zo grotere ruimtes maken. Een onderste kan als gemeenschappelijke ruimte dienen. Het is een van de woonvormen van de toekomst. De stapelwoningen zijn een alternatief voor rijhuizen en appartementen. En ze zorgen ervoor dat veel mensen die nu geen huis kunnen betalen, toch in een kwalitatieve woning terechtkunnen.

Het Genkse bedrijf Warsco heeft units van 10 meter op 3,4 met slaapkamer, badkamer, keuken en living te koop voor 24.500 euro. De levertijd bedraagt zes tot acht weken. En de hele plaatsing duurt drie kwartier.

De Vlaamse Bouwmeester is voorstander om er een experiment van te maken, via een architectuurwedstrijd voor een containertoren in de stad.

Bron: Nieuwsblad.be