slider
Bouwen / Concepten

Project: Eco-friendly staalframebouw

Judy en Fred kozen voor staalframebouw. Deze manier van bouwen maakt de constructie van hun huis omringd door het water van het Nederlandse Braassemermeer mogelijk. Het eco-friendly aspect van het geheel was doorslaggevend voor de eigenaars om voor staalframebouw te kiezen.

Judy en Fred kochten een kavel met veel mogelijkheden in Roelofarendsveen, Nederland. Beiden hadden op dat moment weinig kennis van bouwmethodes of verstand van bouwen. Tijdens een bouwbeurs in Utrecht maakten ze voor het eerst kennis met staalframebouw. Ze waren onmiddellijk verkocht voor het eco-friendly aspect van deze manier van bouwen. “Een frame van staal laat ons toe om het huis extra te isoleren en zo energiekosten te besparen. Door de frames van de binnenmuren te vullen met isolatie, creëer je binnenshuis een aangenaam klimaat en een goede akoestische prestatie. Daarnaast is het ook volledig recycleerbaar, wat onmiddellijk onze aandacht trok tijdens de beurs. De binnenmuren zorgen overigens voor extra vrijheid bij de inrichting”, zegt Judy.

Dunne stalen muren nemen overigens ook veel minder oppervlakte in beslag. De prefabricatie van staalframebouw zorgt daarnaast ook voor een aanzienlijke tijdsbesparing op de werf, in vergelijking met traditionele bouw. Gemiddeld ligt de bouwtijd van een staalframe woning één derde lager dan een traditionele woning. Aangezien bijna alles in een droge afbouw gebeurd, is er, in tegenstelling tot traditionele bouw, ook geen droogtijd nodig.


Als 29 palen boven water

Roelofarendsveen, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een rustig dorpje dat grenst aan het Braassemermeer. Ook de kavel van het koppel is omringd door het meer. Voor het architectenbureau BAAS en Peter Hurkmans, technisch adviseur van BeSteel, vormde dit zowel een uitdaging als een kans om er een uniek concept van te maken. “Wanneer je aan komt rijden, zie je in één lijn het achterliggende landschap en het water achter de woning. Dit is mogelijk gemaakt door een tussenraam en maakt het huis tot een uniek geheel”, zegt Hurkmans.

Maar het omringende meer zorgde ook voor een extra uitdaging. Het huis moest namelijk gebouwd worden midden op het water. De funderingen van het huis steunen op 29 palen van 16 meter. De ondergrond kan in de komende vijf jaar zo een 20 tot 30 cm zakken. “Met een traditionele constructie, hadden we meer aantal palen nodig om hetzelfde project te creëren. De stalen framebouw zorgt er namelijk voor dat het geheel erg licht is”, bevestigt Hurkmans. 

Smart home

Judy koos van bij het begin van het project voor de integratie van domotica in haar huis, want ze gelooft dat dit de toekomst is. Door middel van haar smartphone kan ze de verwarming regelen, onmiddellijk bij thuiskomst in een warm gevuld bad stappen, lampen in- en uitschakelen... En dit allemaal vanop afstand. Domotica zorgt zo voor een extra beleving van het huis.